Leeuwarden

De vliegbasis Leeuwarden is 1 van de 2 F16-vliegvelden in Nederland (de andere is vliegbasis Volkel). Sinds 1 januari 2017 bewaken Nederland en België afwisselend het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg (Benelux). F-16’s onderscheppen vliegtuigen die zich niet identificeren. Voor deze zogeheten Quick Reaction Alert staan de Nederlandse F-16's ene keer in Leeuwarden, de andere keer in Volkel klaar.

Vanaf Leeuwarden oefenen F-16’s voor missies wereldwijd. Ze trainen in het aanvallen van gronddoelen en het zorgen voor luchtverdediging. De oefeningen zijn vaak boven de Noordzee en het oefengebied de Vliehors op Vlieland. En ook regelmatig in het buitenland.

De beste F-16-vliegers van verschillende Europese landen krijgen op Vliegbasis Leeuwarden hun opleiding tot wapeninstructeur. In deze Fighter Weapons Instructor Training leren de vliegers alles over de systemen en wapens aan boord van een F-16. En over tactieken. Deze kennis geven ze weer door aan andere vliegers binnen hun eenheid.

De COVM-Leeuwarden komt dit jaar samen op 11 april van 16:15 uur tot 18:00 uur op het Provinciehuis in Leeuwarden. Voorafgaand aan het COVM Leeuwarden zal er een toelichting gegeven worden overgang Ke- systematiek naar Lden van 15:00 uur tot 16:00 uur.